Trådlöst eller fiber för fast bredband?

gatlykta-tangentbord-600-300-ny-teknik
Foto: Pixabay, fri användning

Enligt en artikel i Ny Teknik, kommer Nokia att inleda försök med att koppla upp hushåll trådlös med “5G”-teknik under nästa år. Försöken går ut på att dra fram fiber till gatlyktor och sedan koppla upp hushållen trådlöst därifrån. Vinsten skulle enligt Nokia vara att det blir billigare att köra trådlöst mellan gatlyktan och hushållen än att gräva fiber den sista biten.

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article3929177.ece

Även om jag är för trådlös teknik, så känns den här lösningen tveksam, både för att den “slösar” på värdefullt frekvensutymme i luften och för att den ger hushållen en sämre prestanda och stabilitet än om man dragit fibern hela vägen. Tekniken gör visserligen att det blir enkelt att koppla upp många hushåll,  i t.ex flerfamiljshus, utan att behöva bygga ett internt nätverk i fastigheten, men att inte gräva fibern fram till fastigheten känns ändå tveksamt.

Ett alternativ skulle kunna vara att bygga upp ett system med samma teknik, men dra fram fiber till fastigheterna och sätta “5G”-utrustningen där. Syftet med det skulle vara att utrustningen sitter mer skyddad för vandalisering än den skulle göra i en lyktstolpe! Men jag tror fortfarande att den här tekniken framförallt är värd att titta på om det handlar om flerfamiljshus. För enskilda villor så är min uppfattning absolut att man ska gräva fiber hela vägen! Ibland måste mitt intresse för trådlöst få ge vika.. 🙂

Trevlig kväll!
/Fredrik

 

CyberChimps