Regnskogen övervakas med ny teknik!

Gemalto-Logo

Computer Sweden skriver i sin nätupplaga att IT-företaget Gemalto, tillsammans med transportföretaget Gargotracck, har tagit fram ett system för att övervaka t.ex träd i regnskog med små spårsändare.

Systemet bygger på att en liten sändare fästs på utvalda träd i regnskogen. Om någon fäller trädet som sändaren sitter på, så registreras det av sändaren. När det fällda trädet transporteras och kommer in i mobiltelefontäckning, så rapporteras trädet som olagligt avverkat till en central övervakningscentral.

Det är oklart hur tekniken kommer att användas och om det kommer att bli i stor skala, men det visar ändå på hur “Internet of things”, “Sakernas Internet”, kan användas för att övervaka och slå larm om olika saker i samhället.

Som jag skrev ett tidigare inlägg, så spår marknaden att det inom 7 år kommer att finnas fler än 50 miljarder uppkopplade saker i världen. En sådan sak skulle kunna vara ett träd i regnskogen, en lantbruksmaskin, eller varför inte din kaffebryggare? Bara fantasin och sätter gränser på vad som kommer att kunna vara uppkopplat på internet i framtiden.

 

CyberChimps