Komradio – Lösningen när stormen kommer!

mtorola radio

Professionell kommunikationsradio för fordon. Foto: Motorola

 

Så här i höstrusk och stormtider, kan man fundera på om tillgänglighet och funktion i de fasta och mobila telenäten är tillräckligt bra för lantbrukarens verksamhet. Ett större strömavbrott kan slå ut i princip all kommunikation, då reservkraften på växlar och basstationer har begränsningar i tid.

 

För att jobbet på gården eller i skogen ska fortsätta fungera och vara säkert, även då vädret inte är på vår sida, så kan gammal hederlig kommunikationsradio vara lösningen!

 

Det finns en hel mängd olika fabrikat och system när det gäller komradio för lantbruk. Tradionellt har PR-radio på 27MHz använts en del, men det är inte en lösning som fungerar speciellt bra, framförallt på grund av begränsad räckvidd och dålig kvalité på utrustning.

 

Mitt tips är att istället investera i ett professionellt system från t.ex Motorola eller Icom. Om man väljer ett system på VHF-bandet (160MHz) får man bra räckvidd och funktion även i skogsterräng. Att bygga upp systemet runt en egen basstation (repeater) på gården, gör också att räckvidden mellan handapparater blir bra. Som riktvärde kan man säga att en handapparat kan nå en repeater på 10-20km avstånd vid öppen terräng. En fordonsmonterad radio får ännu bättre räckvidd, eftersom antennen är bättre och apparaten har högre uteffekt.

 

På Lantbruksit.se har vi lång erfarenhet av kommunikationslösningar med traditionell komradio. Slå mig gärna en signal om du vill diskutera hur vi tillsammans kan göra din kommunikation på gården bättre med kommunikationsradio!

/Fredrik

CyberChimps