”Jag måste hissa upp en dongel i flaggstången”

mobil

Grafik: NyTeknik.se

Ny teknik skriver idag om missnöjet med täckningen på de svenska mobilnäten. Läsarna har fått säga sitt och någon skriver till exempel “jag måste hissa upp en dongel i flaggstången”.

Jag tycker att man ska nyansera debatten lite och komma ihåg att det alltid kommer att finnas ställen där en operatör fungerar bättre än en annan och att det finns ställen som helt enkelt inte har någon mobiltäckning!

Som kund måste man fråga sig vad man ska ha sin mobil till och välja operatör utifrån de krav man själv har. Jag säger inte att man inte ska ställa relevanta krav på operatörerna, men det kanske inte är rimligt att kräva att man har full täckning inomhus om man befinner sig långt ute på landet.

Som tur är så finns det olika tekniska lösningar för att förbättra täckningen på mobiler och surfplattor med 3G. En sådan teknik, som visserligen kräver någon form av täckning utomhus, är en repeater som förstärker signalen från en antenn på t.ex hustaket. På Lantbruksit.se jobbar vi tillsammans med Telia för att lösa den här typen av problem med mobiltäckning inomhus.

/Fredrik

 

CyberChimps