Hastigheten på bredbandet är inte viktigast!

Antenn

På bilden: Kortvågsantenn i skärgården. Långsam men enkel kommunikation.

 

Nästan alla operatörer och leverantörer av mobilt eller fast bredband, pratar om vilka hastigheter de kan leverera till sina kunder. Jag påstår att det är betydligt viktigare att ha en stabil, men kanske något långsammare anslutning,  där man också kan få någon form av funktionsgaranti.

Speciellt när det gäller företagsanslutningar, finns det flera exempel där man kan få en långsam men stabil anslutning, istället för en snabb och lite svajig. Ett sådant exempel är Telia Bredband Plus, också kallat Prolane, där man för en lite högre kostnad får en tjänst med fokus på stabilitet istället för hastighet. Läs mer här… 

 

De så kallade svarstiderna (enkelt beskrivet som tiden från det att din dator ställer en fråga till servern, tills dess att datorn får ett svar tillbaka) är också av stor vikt och dessa kan skilja sig mycket mellan olika typer av anslutningar. En 3G-anslutning på 8Mbit kan i praktiken vara betydligt långsammare än en ADSL-anslutning på 2Mbit om man t.ex surfar på nyhetssidor. Anledningen är nyhetssidor ofta jobbar med olika servrar för t.ex reklam och länkar. När datorn måste ställa frågor till flera servrar så får svarstiderna en större inverkan än hastigheten på själva nedladdningen.

 

Mitt råd inför ett eventuellt byte av bredbandsanslutning är att inte bara stirra sig blind på hastigheten, då stabilitet och svarstider är minst lika viktiga!

Trevlig surfsemester med era 3G och 4G-anslutningar! 🙂

/Fredrik

 

CyberChimps