3G-repeater kräver tillstånd!

image

Det dyker upp fler och fler “konsumentprodukter” som ska förbättra täckningen på 3G-nätet i t.ex hem och på kontor. Flera webshopar har börjat sälja 3G-repeatrar som förstärker signalen från mobilmasten och skickar den vidare in i rummet. På hemsidorna där man kan köpa de här repeatrarna står det att man måste söka tillstånd, men man blir inte hindrad från att utföra köpet om man inte i förväg har sökt tillstånd.

Vad webshoparna inte informerar om är att man INTE får aktivera sin repeater utan tillstånd och att det kan ställa till med stor oreda i 3G-nätet om man inte följer PTS (Post och Telestyrelsen) och operatörernas instruktioner. Den främsta orsaken till att man MÅSTE ha tillstånd från både PTS och den operatör man använder (t.ex Telia), är att repeatern innehåller en sändare som kan störa övrig trafik i 3G-nätet om den används på fel sätt.

Att handla en 3G-repeater på en webshop kan ge förbättring av 3G-täckningen om man följer operatörernas instruktioner. Men om du har dålig mobiltäckning, är mitt tips att du istället kontaktar en leverantör som kan hjälpa dig med både tillstånd, installation och igångsättning. Lantbruksit.se kan hjälpa dig med det!

/Fredrik

CyberChimps